Het jaar 2020 bleek geweldig te zijn voor fabrikanten van elektrische voertuigen (EV) en hun aandelen. De vraag naar elektrische auto’s bleef sterk, ondanks de wereldwijde pandemie. Dit is een van de redenen waarom de aandelen van veel EV-fabrikanten – waaronder Tesla (NASDAQ: TSLA) – vorig jaar omhoogschoten. Interessant is dat de TSLA-aandelen in 2020 met meer dan 740% zijn gestegen, tegen een stijging van 16,3% in de S&P 500 Index.

Ik verwacht dat het jaar 2021 nog beter zal worden voor bedrijven die veel gokken op elektrische auto’s en EV-gerelateerde technologie. Laten we een van mijn favoriete Canadese aandelen in EV-technologie eens nader bekijken, die net met de knal in maart 2021 is begonnen.

Het aandeel BlackBerry steeg maandag met 7%

Maandag steeg het aandeel van het Canadese bedrijfssoftwarebedrijf BlackBerry (TSX: BB) (NYSE: BB) met 7,1% tijdens de bredere marktrally. Ter vergelijking: de S & P / TSX Composite Index steeg gisteren met 1,3%. Er was geen specifiek nieuws met betrekking tot het bedrijf dat het hielp de maand op zo’n solide toon te beginnen. Het bredere marktoptimisme, samen met de sterke fundamentals van BlackBerry en de stijgende inzetten op EV’s, zouden de reden kunnen zijn waarom het aandeel gisteren met meer dan 7% is gestegen. Deze winsten waren een grote opluchting voor investeerders nadat het aandeel in februari 28% verloor.

BlackBerry-aandelen worden verhandeld met een stijging van 63,4% op een year-to-date-basis – dankzij de solide stijging van 113% in januari.

Top Canadese EV-voorraad

Als u de afgelopen jaren de trends in de auto-industrie heeft geobserveerd, weet u waarschijnlijk dat elektrische en zelfrijdende auto’s de volgende grote stap zijn. Dat is de reden waarom de meeste autobedrijven de lancering van hun EV’s versnellen.

Maar de toenemende rage van elektrische en autonome voertuigen is niet alleen voorbehouden aan autofabrikanten. Veel technologiebedrijven zoals Apple (NASDAQ: AAPL) zijn ook van plan om op de automarkt te springen. Apple werkt al jaren in het geheim aan zijn elektrische autoproject. Sinds 2015 heeft het bedrijf veel topmanagers en ingenieurs van andere bedrijven weggehaald, waaronder Tesla. Sommige analisten zijn van mening dat Apple in de nabije toekomst zijn slimme elektrische autodiensten zou kunnen lanceren.

Als een bedrijf als Apple – met meer dan $ 100 miljard kwartaalomzet – draait na de aanstaande elektrische en autonome autorevolutie, dan weerspiegelt dit het groeipotentieel van de trend.

Evenzo heeft Tesla de afgelopen jaren het grote groeipotentieel van de snelgroeiende markt voor elektrische en autonome auto’s aangetoond. De EV-maker heeft iedereen verrast door over de afgelopen zes kwartalen een consistente winstgevendheid te rapporteren. Door het grote succes van Tesla is onlangs ook CEO Elon Musk de rijkste persoon ter wereld geworden.

De volgende Tesla

Tesla houdt zich voornamelijk bezig met de kapitaalintensieve activiteit van de productie van auto’s. Maar veel technologiebedrijven ontwikkelen de technologie om EV’s en autonome voertuigen veiliger, veiliger en futuristischer te maken. Voor het ontwikkelen van dergelijke technologie zijn niet zoveel middelen nodig als voor het vervaardigen van voertuigen. Daarom zou het verstandiger kunnen zijn om op dergelijke EV-technologiebedrijven te wedden in plaats van te wedden op autofabrikanten.

BlackBerry is zo’n Canadees technologiebedrijf dat zijn weddenschappen heeft verhoogd op de komende revolutie in elektrische voertuigen en autonome auto’s. Het heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en voertuiggegevensbeveiligingsplatforms. De recente partnerschappen van het bedrijf met Amazon Web Services en de Chinese technologiegigant Baidu zijn in lijn met zijn inspanningen om te profiteren van de opkomende autotrends.

een gedachte

Ik verwacht dat BlackBerry-aandelen de komende jaren uitstekende rendementen zullen opleveren, aangezien de vraag naar EV’s en slimme mobiliteit enorm toeneemt. Daarom wilt u misschien zijn aandelen nu aan uw portefeuille toevoegen, voordat het te laat is.