Beleggers die de markt willen verslaan, moeten biotech-aandelen lang en goed bekijken. Dat geldt vooral in tijden waarin er veel onzekerheid is voor de economie en de aandelenmarkt – zoals nu.

Maar sommige biotech-aandelen zijn duidelijk aantrekkelijker dan andere. Hier zijn drie top biotech-aandelen die volgens mij geweldige keuzes zijn om te kopen in juni.

Vertex Pharmaceuticals

Er is te veel leuk aan Vertex Pharmaceuticals (NASDAQ: VRTX) om niet bovenaan de lijst te komen. Het bedrijf is zeer winstgevend. Het groeit snel en zou dat moeten blijven doen. En het heeft praktisch geen concurrentie.

Vertex richt zich momenteel voornamelijk op de behandeling van cystische fibrose (CF). De grote biotech brengt de enige goedgekeurde CF-geneesmiddelen op de markt die de onderliggende oorzaak van de genetische ziekte aanpakken. Vorig jaar behaalde Vertex een omzet van bijna $ 4,2 miljard met een winst van bijna $ 1,2 miljard.

Die cijfers zullen om drie redenen ongetwijfeld in 2020 veel hoger zijn. Ten eerste behaalde Trikafta een omzet van meer dan $ 895 miljoen in het eerste kwartaal, het eerste volledige kwartaal op de markt in de Verenigde Staten. Ten tweede zou Vertex dit jaar de Europese goedkeuring voor Trikafta moeten krijgen. Ten derde heeft het bedrijf aanvullende vergoedingsovereenkomsten gesloten die de weg zouden moeten effenen voor een hogere internationale verkoop van zijn andere CF-geneesmiddelen. Ondertussen heeft geen enkel ander bedrijf een competitief CF-medicijn na klinische fase 2-tests, waardoor Vertex voorlopig een monopolie op CF heeft.

Vertex breidt ook verder uit dan CF, met fase 2-programma’s gericht op pijn, alfa-1 antitrypsinedeficiëntie (AATD) en door APOL1 gemedieerde nieraandoeningen. Het werkte samen met CRISPR Therapeutics voor gen-editing therapie CTX001, dat momenteel wordt geëvalueerd bij de behandeling van zeldzame bloedziekten, bèta-thalassemie en sikkelcelziekte. Vertex’s overname van Semma Therapeutics in 2019 gaf het een veelbelovende gentherapie die het potentieel heeft om type 1 diabetes te genezen. Het bedrijf is van plan deze kandidaat begin 2021 naar fase 1-tests te brengen.

Bristol Myers Squibb

Zeker, Bristol Myers Squibb (NYSE: BMY) wordt doorgaans gezien als een grote farmaceutische voorraad in plaats van als een biotechvoorraad. Maar de acquisitie van Celgene door de medicijnmaker vorig jaar kwalificeert het als een biotech – en echt een aantrekkelijke.

Dankzij de aankoop van Celgene heeft BMS nu drie nieuwe blockbusters: bloedkankermedicijnen Revlimid en Pomalyst, plus solide tumormedicijn Abraxane. Het heeft ook verschillende nieuwe geneesmiddelen die een enorm potentieel hebben: Zeposia bij multiple sclerose, Reblozyl voor de behandeling van bloedarmoede bij transfusie-afhankelijke bèta-thalassemie en myelodysplastische syndromen, en myelofibrose-medicijn Inrebic. Dit zijn geweldige toevoegingen aan de toch al sterke line-up van BMS met anticoagulantia Eliquis, immunotherapie tegen kanker Opdivo en Orencia.

Bristol Myers Squibb heeft ook een indrukwekkende pijplijn. Het hoopt aanvullende goedgekeurde indicaties op te halen voor verschillende bestaande medicijnen, waaronder Eliquis, Opdivo en Zeposia. Het bedrijf heeft vooral hoge verwachtingen van CAR-T-therapieën ide-cel en liso-cel in een laat stadium, die beide de overname van Celgene op tafel brachten voor BMS.

Bovendien biedt BMS beleggers ook nog een grote bonus met een solide dividend. Het dividend bedraagt ​​momenteel bijna 3%. Met het potentieel voor het bedrijf om de komende vijf jaar winstgroei te realiseren in de hoge tieners, ziet dit aandeel eruit als een geweldige keuze voor juni.

Madrigal Pharmaceuticals

In tegenstelling tot Vertex en Bristol Myers Squibb heeft Madrigal Pharmaceuticals (NASDAQ: MDGL) geen goedgekeurde producten op de markt. Het is niet winstgevend. Madrigal is dus een stuk riskanter dan mijn andere twee beste biotech-keuzes voor juni. Ik hou echter van de vooruitzichten op lange termijn.

Het enige medicijn van Madrigal in klinische tests is resmetirom (MGL-3196). Het bedrijf evalueert het medicijn in laat stadiumstudies gericht op niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Bovendien heeft Madrigal een ander experimenteel medicijn, MGL-3745, in preklinische tests voor de behandeling van NASH en hyperlipidemie (hoog cholesterol of triglyceriden).

Het biofarmaceutische bedrijf rapporteerde in april veelbelovende nieuwe gegevens uit zijn late fase van onderzoeken naar resmetirom. Patiënten die het medicijn kregen, hadden een vermindering van levervet met ten minste 50% (en sommige meer dan 60%). Ook toonden nieuwe analyses van fase 2-gegevens aan dat resmetirom geassocieerd was met een NASH-resolutie van 64%.

Er zijn momenteel geen goedgekeurde geneesmiddelen voor de behandeling van NASH, hoewel Intercept Pharmaceuticals hoopt dat Ocaliva dit jaar de eerste wordt. Schattingen voor hoe groot de NASH-markt zou kunnen zijn, staan ​​overal op de kaart, maar verschillende medicijnfabrikanten denken dat het in de marge van $ 35 miljard zou kunnen zijn. Als Madrigal succes boekt met resmetirom – en ik vermoed dat het zal – zal het aandeel veel meer waard zijn dan zijn huidige marktkapitalisatie van bijna $ 1,8 miljard.