IBM en twee andere technische aandelen bieden hoge rendementen tegen lage waarderingen.

De COVID-19-crisis dwingt een groeiend aantal bedrijven om hun dividenden te verlagen of op te schorten om geld te besparen. Beleggers mogen dividendaandelen echter niet helemaal vermijden, aangezien veel bedrijven tijdens de pandemie nog steeds voldoende kasstromen genereren.

Bovendien worden veel hoogrentende aandelen verhandeld tegen lage multiples, wat hun neerwaartse potentieel zou moeten beperken. Laten we drie aandelen bekijken die bij de rekening passen: IBM (NYSE: IBM), Cisco (NASDAQ: CSCO) en Verizon (NYSE: VZ).

IBM


IBM heeft onlangs zijn dividend voor het 25e opeenvolgende jaar verhoogd, waardoor het een nieuwe dividend-aristocraat van de S&P 500 is. Het betaalt momenteel een termijnrendement van 5,3% en besteedde slechts 50% van zijn vrije kasstroom (FCF) aan dividendbetalingen in de afgelopen 12 maanden – waardoor er voldoende ruimte is voor toekomstige wandelingen.

De voorraad van IBM daalde de afgelopen vijf jaar met bijna 30% omdat het worstelde om zijn inkomsten te laten groeien door van zijn legacy zakelijke hardware-, software- en IT-bedrijven te draaien naar snelgroeiende cloudmarkten. Toch houdt die geleidelijke transformatie – waaronder de overnames van bedrijven als SoftLayer en Red Hat – Big Blue relevant in de drukke cloudmarkt. De nieuwe CEO, Arvind Krishna, heeft al gezworen om zich te concentreren op de uitbreiding van IBM naar de cloud- en AI-markten met zijn mainframe, services, middleware en hybride cloudplatforms.

IBM trok zijn richtlijn eind april in en analisten verwachten dat hun inkomsten en winsten dit jaar respectievelijk met 5% en 12% zullen dalen, aangezien de COVID-19-crisis de bedrijfsuitgaven beperkt. Ondanks deze uitdagingen zou de groei van IBM volgend jaar kunnen herstellen – en de aandelen zien er goedkoop uit met 11 keer de toekomstige winst.

Cisco


Cisco heeft onlangs haar dividend voor het negende jaar op rij verhoogd. De netwerkhardwaregigant betaalt een termijnrendement van 3,5% en besteedde de afgelopen 12 maanden slechts 40% van zijn FCF aan zijn dividend. Het aandeel van Cisco steeg de afgelopen vijf jaar met ongeveer 40%, als gevolg van een cyclische groeispurt – aangewakkerd door een sterkere vraag naar switches op de enterprise campus-markt en de groei van zijn applicatie- en beveiligingsactiviteiten – die het aandeel in 2018 en 2019 stimuleerde.


Die deugdzame cyclus eindigde eerder dit jaar toen de dalende hardware verkoop de groei in software en services overweldigde, en de COVID-19-crisis de pijn verergerde. Als gevolg hiervan verwacht Wall Street dat de omzet en winst van Cisco dit jaar respectievelijk 5% en 1% zullen dalen, gevolgd door een licht herstel in 2021. Op basis van die schattingen handelt Cisco op 13 keer de toekomstige winst.

Cisco wordt geconfronteerd met veel tegenwind op de korte termijn, maar investeerders mogen drie langetermijnwind niet negeren: het stijgende gebruik van datacenters tijdens de crisis zou de vraag naar upgrades voor ondernemingen en datacentra moeten stimuleren, de verschuiving naar extern werk veroorzaakt een brand onder de vaak over het hoofd geziene samenwerkingsactiviteiten en de recente overnames – waaronder Acacia en Fluidmesh – zouden de gracht moeten verbreden ten opzichte van zijn kleinere rivalen.

Verizon

Verizon heeft zijn dividend gedurende 15 opeenvolgende jaren verhoogd. Het betaalt momenteel een termijnrendement van 4,4% en heeft de afgelopen 12 maanden 57% van zijn FCF aan die betalingen uitgegeven. De aandelen van Verizon zijn de afgelopen vijf jaar slechts met ongeveer 10% gestegen, maar worden verhandeld tegen minder dan 12 keer de toekomstige winst.

In tegenstelling tot zijn rivaal AT&T (NYSE: T), wordt Verizon niet verlamd door een enorme media-acquisitie en gefragmenteerde streamingplatforms. Verizons advertentiegerichte acquisities van Yahoo’s internetactiva en AOL waren ook slecht bedacht, maar het stroomlijnde die activa geleidelijk om zich te concentreren op de uitbreiding van haar kernactiviteiten voor draadloos en breedband.

Eind april trok Verizon zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar in en verwachtte dat de aangepaste WPA min of meer vlak zou blijven als gevolg van “aanzienlijke tegenwind” in het tweede kwartaal van 2020. Wall Street verwacht een omzetdaling van 4% voor het jaar met een 1 % winstdaling, gevolgd door een potentieel herstel in 2021.

Verizons groei op korte termijn lijkt middelmatig, maar nieuwe 5G-smartphones zouden hun inkomsten aan het eind van het jaar en in 2021 kunnen verhogen. De inkomsten uit digitale advertenties zouden ook kunnen stabiliseren naarmate bedrijven heropenen. Tot die tijd zou het hoge rendement en de lage waardering van Verizon een bodem onder de voorraad moeten vormen en het een aantrekkelijk alternatief voor AT&T moeten maken.