Elke ouder wenst zijn kinderen een serieuze start te geven in het leven. Sparen zodat ze gemakkelijker een eigendom kopen is het bekendste. Maar hoe begin je ermee? Ik zal hier mijn eigen ervaring beschrijven van KEYPLAN.

Als vader heb ik gezocht naar een gemakkelijke oplossing om iets te sparen voor mijn kinderen. Een spaarboekje brengt niets op en het geld daalt zelf in waarde door de inflatie. Dan blijft er nog investeren in de beurs. Maar zoals elke ouder had ik niet veel tijd om onderzoek te doen. Hier komt dan KEYPLAN te pas.

Keytrade bank heeft een product genaamd KEYPLAN dat bestemd is om te beginnen met beleggen. Zodra je Keyplan rekening opent, heb je de keuze tussen 4 formules. Deze verschillen namelijk in de risico en zekerheid dat je wenst. Wanneer je een gepaste formule hebt gekozen, kan je beginnen met de stortingen.

Je moet minstens 25€ per jaar storten. Dit geld dient gestort worden op een Keytrade rekening en zal voornamelijk in fondsen geïnvesteerd worden. Je hoeft voor de rest niks te doen en de fondsen worden opgevolgd door professionelen. Met de Keytrade App kan je met uw smartphone de evolutie volgen van uw spaarpotje.

Maar nu zal ik mijn eigen ervaring delen met dit product. Het is niet de beste oplossing voor iedereen en telt ook sowieso risico’s voor uw geld. In de volgende paragraaf leg ik uit waarom.

Nadelen met Keyplan

Fondsen zijn duurder dan andere beurs producten omdat er meer beheerskosten zijn. Door die kosten kan uw rendement lager uitkomen. Het aantal beschikbare fondsen is ook heel beperkt.

Wanneer een fonds het slecht doet, kan je vragen via de app of website om de portefeuille te herzien. Maar dit duurt lang of gebeurt gewoon niet. Stoppen met Keyplan houdt in een document in te vullen en terug te sturen naar Keytrade.

Wanneer uw stopt, worden de fondsen verkocht aan de huidige waarde en moet je ook nog uitstap kosten betalen. In meeste gevallen, zal je niet al je kapitaal terug hebben. Dit is zeker ook iets om mee rekening te houden.

Aanraden of niet

Als iemand echt wil beginnen te investeren zonder enige tijd of wil om te zoeken dan raad ik het zeker aan. Het loont sowieso om te investeren in plaats van te sparen via spaarrekening .

Aan de andere kant als je liever meer de touwtjes in handen hebt dan zal ik later andere tips geven.