Als je een passief inkomen wilt, kan je altijd rekenen op dividenden. Maandelijks of per kwartaal kan dit je helpen je dagelijkse kosten te betalen

Dividenden

Dividend is winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Een onderneming die winst maakt heeft twee mogelijkheden voor de winstverdeling. Zij kan de winst inhouden en investeren in het bedrijf of uitkeren aan haar aandeelhouders. Het betalen van dividend heeft een negatief effect op de hoeveelheid kapitaal (Eigen vermogen) die de onderneming beschikbaar heeft. Een dividend kan ook in aandelen worden uitgekeerd en dit heeft geen invloed op het eigen vermogen.

Belastingen

Op de uitbetaling van een Belgisch dividend wordt 27 procent roerende voorheffing afgehouden. Van een dividend van 10 euro bruto blijft zo 7,3 euro netto over. En dat is meteen de eindsom. Ze moet niet meer worden opgenomen in de belastingaangifte.

Bij een buitenlands dividend ligt de fiscale impact hoger. Zo moet u bij Amerikaanse aandelen eerst 30 procent Amerikaanse belasting betalen. Van de 10 dollar bruto blijft zo 7 dollar over. Vervolgens moet u op dat bedrag nog eens 27 procent Belgische voorheffing betalen. Op die manier komt het eindbedrag uit op 5,11 dollar.

Gelukkig heeft België met heel wat landen een dubbelbelastingverdrag afgesloten. Hierdoor kan de fiscale impact worden gemilderd. De buitenlandse voorheffing blijft dan beperkt tot 15 procent. Voor Amerikaanse aandelen kunt u zo de helft van de buitenlandse voorheffing recupereren.

U heeft daarbij twee mogelijkheden.

  1. Ofwel recupereert u de voorheffing achteraf. In dat geval moet u een speciaal formulier overmaken aan uw bank en aan de fiscus. Daarna wordt u deels terugbetaald. De hele operatie kan echter meer dan een jaar duren. Bovendien rekenen banken kosten aan voor de opmaak van een dossier.
  2. Of u kunt in sommige banken vragen dat ze de verlaagde voorheffing automatisch toepassen. Die aanvraag moet u dan wel een tijdje voor de uitbetaling van de coupon doen. 

Welke aandelen

Washington Prime Group (WPG) +/- 36%

Washington Prime Group Inc. is een onroerendgoed beleggingstrust die belegt in winkelcentra. Het bedrijf is georganiseerd in Indiana met het hoofdkantoor in Columbus, Ohio. Van januari 2015 tot september 2016 had het bedrijf de naam WP Glimcher.

Dit aandeel betaalt een dividend elk kwartaal uit. Op het moment van schrijven staat het aandeel lager dan gewoon wat het zeer goedkoop maakt. Met een bruto rendement van 36% klopt dit alles wat passief geld opbrengt.

Vermilion Energy Inc (VET) +/- 15%

Vermilion Energy is een internationaal opererend concern dat zich bezig houdt met olie- en gaswinning en -productie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Calgary (Canada). Het bedrijf concentreert zich met vestigingen in Noord-Amerika, Europa – waaronder in Nederland – en Australië. De beursgenoteerde onderneming staat op de Toronto Stock Exchange en de New York Stock Exchange.

Dit aandeel betaalt een dividend maandelijks aan u. Het aandeel staat iets hoger nu maar met een maandelijks inkomen kan je niet klagen. En ook dit aandeel klopt de gewone spaarrekening .

Newtek Business Services Corp. (NEWT) +/- 14%

Newtek Business Services Corp. is een intern beheerde niet-gediversifieerde closed-end management beleggingsmaatschappij. De doelstelling van de onderneming is om zowel huidige inkomsten als kapitaalgroei te genereren. Dit voornamelijk via leningen die zijn ontstaan ​​door haar financieringsplatform voor kleine bedrijven en haar aandeleninvesteringen in bepaalde portefeuille bedrijven die zij beheert.

Dit aandeel betaalt een dividend elk kwartaal uit. Op het moment van schrijven staat het aandeel lager dan gewoon wat het zeer goedkoop maakt. Met een bruto rendement van 14% klopt dit het gewone spaarboekje.

Tot Slot

Beleggen in aandelen houdt altijd een risico in en daarom moet je ook best beginnen met een bedrag dat je niet meteen nodig hebt. De belangrijkste boodschap is ook hierbij van zoveel mogelijk te spreiden van je investeringen. Ook raad ik aan om toch regelmatig je investeringen te controleren. Zonodig moet je je tactiek aanpassen.